I montern finns en kopia av en trästaty från ca: 400-550 e. kr. som hittats i en mosse i Danmark, den sittande figuren har samma typ av halsring som den som hittades vid Ålleberg.

De har också lossade delar från kragen i förgrunden som man kan se genom förstoringsglas. Kragen pryds av ett myller av pålödda småfigurer.

Halskragen från Ålleberg är från ca: 400-550 e. kr. och väger 620 g.

Det fattas några delar, som passar fint in i den historia om att de kan ha fungerat som betalning på Kalebys krog som "Klöven" drev på Klövagården. Om det är sant... det vet inte jag, men en rolig story...

Vin ingången till själva Guldrummet så står en skylt om Sigurdsristning, känner igen den från mina år i Eskilstuna. Vid den har vi flera år i vitsippetiden firat in våren, det med en god fika vid den vackra hällen. Tog ett stund innan jag såg den, den var inritad på golvet.

Går vidare i museet, där finns även en vante av ullgarn, ett fynd från år 1510-1640 som gjordes i Åsle mosse som ligger intill Karleby.

Den släkttråd som jag kan säkert kan härleda till i Karleby är Pehr Olsson, hans pappa ser ut att kunna vara Oluf, sista året jag hittar honom i mantalslängden är år 1688. Kanske hade han såna vantar.

Efter en fin tur till Historiska museet i Stockholm så har vi en fin kväll i Nynäshamn, båten gungar fint och vi får också se en ståtlig tremastad segelbåt glida in i hamnen. Den finns med på bilden, men syns inte så tydligt.

Hemma igen och letar fram det här kortet, det är taget på vårt vårfika år 2013.